تطبیق پذیری بسیار زیاد شکلات تک تک اجازه می دهد تا از آن برای متنوع ترین مصارف استفاده شود.
از دنیای شیرینی برای تهیه بستنی، کیک، بیسکویت و پودینگ تا آشپزخانه های ما در قالب یک قرص آماده مصرف در هر زمان از روز.
حتی در انتخاب طعم و ترکیب واقعا چیزی برای همه سلیقه ها وجود دارد.
با این حال، باید به خاطر داشته باشیم که شکلات، برای اینکه به این شکل تعریف شود، باید حداقل 35 درصد ماده خشک حاصل از کاکائو داشته باشد: درصدی که روی هر بسته شکلات نوشته شده است در واقع دقیقاً به محتوای ماده مشتق شده اشاره دارد.
ترجیح دادن یک نوع شکلات به جای دیگری تصمیم نسبتاً دشواری است، به خصوص اگر غریزه پرخوری به تنهایی و منحصراً منجر به انتخاب ما شود.
بنابراین، آشنایی بیشتر با خصوصیات انواع شکلات برای استفاده حداکثری از آنها در سفره و فراتر از آن می تواند بسیار مفید باشد.
یکی از طبقه بندی های عالی شکلات را به دو دسته اساسی تقسیم می کند: شکلات تلخ – که در ایتالیا به دلیل توانایی ذوب شدن در دهان نامیده می شود که فقط حاوی ترکیبات مشخصه شکلات (مانند توده کاکائو، کره کاکائو و شکر) و مواد خاص است.
شکلاتی که علاوه بر مواد مشخصه، حاوی مواد دیگری مانند شیر، فندق و بادام است.
شکلات تیره به نوبه خود، شکلات تیره بسته به درصد کاکائو موجود در آن، به موارد زیر تقسیم می شود: فوق العاده تیره، که با کاکائو با کیفیت عالی به دست می آید، نباید کمتر از 45٪ کاکائو (که حداقل 28٪ کره کاکائو) داشته باشد و بیشتر نباشد.
بیش از 55٪ شکر؛ تیره، و باید حاوی حداقل 43٪ کاکائو با کیفیت متوسط، که حداقل 26٪ کره کاکائو و حداکثر 57٪ شکر باشد. از آن در بسیاری از دستور العمل ها مانند کیک شکلاتی بدون تخم مرغ استفاده می شود. شکلات تلخ با نوک کاکائو (Nibs) اخیراً بسیار محبوب است.
پوشش تیره، به طور کلی از 31٪ کره و 16٪ توده کاکائو تشکیل شده است. شکلات با کیفیت فعلی، حاوی حداقل 35٪ کاکائو، که حداقل 18٪ کره کاکائو و حداکثر 65٪ شکر.
شکلات شیری شکلات شیری، شیرین تر از تیره، با بافت نرم تر و کره ای تر، مطمئناً پرفروش ترین شکلات در جهان است.
شکلات شیری که به این صورت تعریف می شود، باید حداقل 25 درصد ماده خشک حاصل از کاکائو (30 درصد برای مازاد) و حداقل 14 درصد مواد حاصل از شیر داشته باشد.
شکلات شیری مخلوطی از توده کاکائو، کره کاکائو، شکر و شیر (غلیظ یا کامل یا پودر کم چرب) است.